همیشه بهتر است با دست راست شروع کنید و بعد سراغ دست دیگر بروید. فهم حرکت دستها اگر جداگانه باشد آسانتر است. به تدریج به مرحلهای که همزمان با دوست بنوازید خواهید رسید. بیشتر اساتید پیانو از همین روش مرسومِ تمرین جداگانه دستها استفاده میکنند. وقتی در این تمرین به مرحله خوب و کافی رسیدید سعی کنید از هر دو دست استفاده کنید. این هماهنگیتان را افزایش داده و بازده نواختنتان را ارتقا میدهد.
اکتاو های پیانو:
اُکتاو به معنی هشتتایی است. روی کیبورد پیانو هر هشتتایی متوالی از کلیدهای سفید، نتهای دو (C) تا سی (B) را در بر میگیرد و این توالی تکرار میشود. به این مجموعههای متوالی، اکتاو گفته میشود. دو اکتاو متوالی، ۸ نت باهم فاصله دارند؛ به عبارت دیگر، اکتاو یک مجموعه متوالی از یک نت تا نت همنام بعدی است.
اکورد پیانو چیست؟
تقریبا تمام قطعات پیانو، بهجز برخی قطعات کودکانه و لالاییها، در نگاه اول ترکیب درهم و گیجکنندهای از نتها هستند. معمولا در سراسر قطعه سمبلهای عجیب و ناآشنایی به چشم میخورد که انگار از اتصال چندین نت به وجود آمدهاند. این سمبلها آکورد نام دارند. خواندن صحیح و درک آکوردها در نتخوانی پیانو بسیار مهم است. این گروه از نتها، که معمولا تعداد آنها سه تاست، باید بهصورت همزمان نواخته شوند.
چگونه نت های موسیقی را بخوانیم؟
بدون توانایی خواندن نت های موسیقی باز هم قادر به نواختن موسیقی خواهیم بود. همانطور که بدون دانستن خواندن و نوشتن قادر به صحبت کردن هستیم. در هر دو حالت، فردی که توانایی خواندن و نوشتن ندارد، فرصت درک و ارتباط بهتر را از دست می دهد. توانایی خواندن نت های موسیقی، فهم شما را در تئوری موسیقی افزایش می دهد، شما را قادر می سازد قطعه ای را بنوازید که قبلا هرگز نشنیده اید و به شما کمک می کند که ایده های موسیقیایی خود را بهتر به دیگران منتقل کنید. این مهارت برای یادگیری کامل نیاز به مدتی زمان دارد اما اصول اولیه را می توانید در ادامه مطلب دنبال کنید.
هفت عدد نت که به اشکال زیر از سمت چپ به راست خوانده می شوند:
سی لا سُل فا می رِ دو
do re mi fa sol la si
C D E F G A B
کلید سُل (کلید تریبل):
به این دلیل به آن کلید سل گفته می شود، زیرا به دور خط نت سُل (G)، یک دایره می کشد. این کلید برای نوشتن نت های موسیقی اکثر صدا ها و آواهای موسیقی مانند: سوپرانو (Soprano)، متزو سوپرانو (Mezzo-Soprano)، آلتو (alto) و تنور (Tenor)، ساز های چوبی-بادی (مانند: فلوت، کلارینت و …)، ساز های زهی (مانند: ویالون و گیتار) و ساز های برنجی (مانند: ساکسیفون و ترومپت) مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین با تمام نت های قابل نواختن با دست راست روی پیانو نیز مطابقت دارد.
نت هایی که بر روی خطوط حامل در “کلید سُل” نواخته می شوند به ترتیب از پایین به بالا عبارتند از: E، G، B، D و F. و نت های بین خطوط نیز به ترتیب از پایین به بالا، F، A، C و E هستند.
کلید فا (کلید باس):
به این دلیل به آن کلید فا گفته می شود، زیرا خط حامل نت فا (F) را با قرار دادن دو نقطه در دو طرف این خط معین می کند. کلید فا برای نوشتن نت های موسیقی ساز های با تن صدای بم یا پایین (مانند: باس، باسون)، ساز های برنجی (مانند: ترومبون، توبا) و ساز هایی دیگری مانند ویالون سل، یوفونیوم، باریتوم استفاده می شود. همچنین قطعات پیانو برای دست چپ نیز اینروزها عموما در کلید فا (F) نوشته می شوند.
نت هایی که بر روی خطوط حامل در “کلید فا” نواخته می شوند به ترتیب از پایین به بالا عبارتن از : G، B، D ، F و A. و نت های بین خطوط نیز به ترتیب از پایین به بالا، A، C، E و G هستند.